7 septembrie 2014

Colonialismul programat din energetică



Articol de Ilie Şerbănescu (din 2011, România liberă):

Naivii care mai delirau cumva că FMI şi capitalul străin al cărui agent este, tot presând asupra privatizării companiilor de stat, o fac în numele eficientizării şi pentru îmbunătăţirea stării economiei au primit zilele trecute o palmă peste ochi. Culmea, chiar de la preopinenţi! Care au ţinut să-şi dea jos masca de pe faţă. Nu se ştie de ce, dar se poate bănui. Prinzând la ananghie Guvernul român, preopinenţii s-au gândit probabil că nu mai are rost să joace teatru şi au băgat buldozerul.

Ne-am trezit însă cu dl Alexandru Săndulescu, director general în Ministerul Economiei, că apare public şi declară cu subiect şi predicat ceea ce ştia bine şi Grivei, dar ceea ce nu spusese până acum nici un oficial. Că FMI presează, de fapt, pentru pri-va-tizarea companiilor de stat care aduc profit, şi nu a celor care înregistrează pier-deri. Dl Săndulescu a dat un exemplu semnificativ. FMI nu pune vreo presiune pentru privatizarea vreunei termocentrale, unde ar fi nevoie de investiţii şi modernizări, ci pentru privatizarea Electrica Distribuţie, singura piesă din distribuţia de electricitate care mai este în mâna statului şi care realizează profituri (atenţie, profituri, şi nu pierderi!) şi în care nu este neapărat nevoie nici de investiţii, nici de modernizări. Exemplu dat cu tâlc de dl Săndulescu, căci aflăm de la domnia sa că, în România, companiile de distribuţie private sunt „reglementate" (!) să funcţioneze cu cel puţin 12% profit, iar companiile tot de distribuţie, dar de stat sunt „reglementate" (!) să funcţioneze cu doar 8% profit. Si ce ne mai spune dl Săndulescu? Că o privatizare a Electrica Distribuţie ar face să dispară posibilitatea acestei comparaţii! Corect!

Cu alte cuvinte, în România, FMI şi Uniunea Europeană programează din reglementări ca serviciile publice, deşi fac absolut aceleaşi lucruri, să aibă un profit mai mare dacă sunt private decât dacă sunt de stat! Deliberat, companiile de stat trebuie să arate că sunt mai proaste! Desigur, pentru a putea fi mătrăşite către capitalul străin, deşi fac totuşi profit, urmând să rămână poporul să lupte cu ele dacă înregistrează pierderi! Poate fi aşa ceva numit altfel decât colonialism?!

Se vede de la o poştă că nu condiţiile atât de fals cântatei pieţe tranşează competiţia şi competitivitatea, ci dictatul colonialist! E mult mai rău decât ceea ce ştiam! Cu toate că şi ce ştiam era de ajuns!

Pentru a ne referi doar la sistemul energetic, am fost puşi de către demolatorii României, respectiv FMI şi Banca Mondială, să dezmembrăm compania naţională energetică integrată, pentru ca străinii să poată să ne ia imediat partea rentabilă, adică distribuţia, unde nu era nevoie de investiţii, şi să ne lase pe noi cu producţia, unde era nevoie de investiţii masive, iar eventualele profituri veneau doar după perioade îndelungate.

Comisia Europeană, ca agent de profit pentru marile companii vest-europene din energetică, şi-a băgat, bineînţeles, şi ea coada! A impus o liberalizare a pieţei energiei, cu toate că, prin existenţa unui singur producător (statul), nu se întruneau condiţiile. Liberalizarea s-a rezumat la energia produsă ieftin (cea din surse hidro), pe care au tăbărât zeci de căpuşe care s-o ia ieftin şi s-o vândă scump. Şi, graţie căreia distribuitorii străini de energie fac profituri de 25%, şi nu de 12% cât era „reglementat", faţă de nici 5-6% cât este în Uniunea Europeană! Acum, aceeaşi Comisie vrea alinierea preţurilor de decontare a gazelor din producţia internă la preţurile gazelor ruseşti importate (stabilite la Moscova!), pentru ca renta diferenţială din exploatarea gazelor româneşti să fie însuşită de companiile străine din energetica României, pe numele lor OMV, Gaz de France, E.ON. Şi, sub bagheta presiunilor FMI, capitalul străin vrea să dea lovitura fi-nală: preluarea Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi a părţii rentabile din filiera cărbune-electricitate. Se doreşte cumva prin toate acestea dezvoltarea României?! Doar exploatarea colonialistă a României!


Niciun comentariu:


Postări populare