5 iulie 2013

Vocea Rusiei: România Mare şi Moldova în componenţa Uniunii Euroasiatice



România Mare şi Moldova în cadrul EvrAzES

În România a izbucnit un scandal de proporţii după emisiunea difuzată de un post al televiziunii din Moldova la care a participat filosoful rus, liderul Mişcării Eurasia, Aleksandr Dughin. El a declarat că Rusia este gata să aplice forţa militară în Transnistria în cazul în care NATO va intenţiona să intre în acest spaţiu.

Revista 22 l-a numit „trompeta ofensivei pravoslavnice”, iar site-ul Global News şi ziarul Ziua Veche i-au atribuit porecle, pentru care într-o societate care se respectă se apelează la justiţie.

În cadrul unui interviu pentru Vocea Rusiei, Aleksandr Dughin a vorbit despre posibilitatea unui „scenariu georgian” pentru Transnistria.

„În general, Moscova consideră că Moldova este un stat prieten. Chişinăul nu are motive să rezolve problema nistreană aşa cum a făcut-o Saakaşvili în Osetia de Sud. Însă dacă va fi provocat un conflict, puterea militară a Rusiei este capabilă să şteargă această temă de pe agenda zilei. În general, tema conflictului militar în Transnistria este o temă speculativă. Ea este dezvoltată de forţele politice din România îndreptate spre UE şi NATO. În prezent, ele pierd vertiginos sprijinul populaţiei şi au nevoie de un inamic. Cine se potriveşte cel mai bine pentru acest rol, dacă nu Rusia, a cărei putere sporeşte? De aceea, pentru a se menţine în politică, populaţia este speriată cu „ameninţarea rusă”. De aici şi reacţia isterică la declaraţiile mele în timpul vizitei pe care am făcut-o la Chişinău”.

Aleksandr Dughin a subliniat că nu există premise politice, juridice, militare, psihologice nici în Moldova, nici în Transnistria şi nici în Rusia pentru „un scenariu georgian” în cazul soluţionării problemei nistrene. În schimb, este foarte posibilă tendinţa geopolitică restructurării Europei de Est în legătură cu proiectul înfiinţării Uniunii EvrAzES.

„Proiectul Eurasia, Comunitatea Economică Euroasiatică, câştigă popularitate. Ţările din spaţiul post-sovietic, Din Europa de Est, de asemenea Iranul, Turcia, Grecia sunt interesate din ce în ce mai mult de acest proiect. 

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a vorbit despre perspectivele apropierii cu EvrAzES. Eu, personal, nu mă îndoiesc că după alegeri (poate anticipate), la care vor participa activ comuniştii şi patrioţii, Moldova va promova integrarea în spaţiul euroasiatic.

În prezent, ministrul de Externe al Transnistriei, Nina Ştanski, a anunţat asemenea intenţii. Veţi vedea că cea de-a treia verigă din lanţul convergenţei regionale cu noua uniune va deveni România. Aderând la ea, ar fi putut să se unească cu Moldova, căreia i-ar fi revenit Transnistria. În final, toţi ar avea numai de câştigat”.

Care sunt argumentele în favoarea unei asemenea derulări a evenimentelor în viziunea filosofului Aleksandr Dughin veţi afla din următorul articol consacrat acestei teme.

http://romanian.ruvr.ru/2013_07_04/Romania-Mare-Si-Moldova-in-cadrul-EvrAzEs-7712/



România Mare şi Moldova în componenţa EvrAzEs. Partea a II-a

România are toate temeiurile pentru a examina mai atent proiectul euroasiatic. Declaraţia aparţine ideologului Euroasiei, filozofului şi politologului rus Aleksandr Dughin, potrivit căruia „România îşi va rezolva problemele economice şi teritoriale în componenţa Comunităţii Euroasiatice".

Conform rezultatelor unui sondaj Gallup din luna iunie, cetățenii din șase state UE cred că Europa se îndreaptă într-o direcție greșită. În Franța s-au declarat nemulţumite două treimi dintre persoanele intervievate, în Polonia- fiecare a cincea persoană. Doar o treime dintre cei chestionaţi spun că au încredere în politicienii europeni. Marea Britanie se pregătește în general pentru un referendum cu privire la ieşirea din UE.

Pe fondul dezamăgirilor faţă de ideea integrării europene câștigă simpatie un alt proiect de integrare internațională - Comunitatea Economică Eurasiatică (EvrAzEs). Creată pentru libera circulație a capitalurilor, cu taxe vamale unice şi o piață comună, Comunitatea EvrAzES ar putea să impulsioneze puternic prosperitatea popoarelor şi economiilor cândva apropiate.

Aleksandr Dughin: Dacă România va adera la EvrAzES, atunci ar putea să se unească într-adevăr cu Republica Moldova şi, totodată, să-şi rezolva multe din probleme economice cu care se confruntă.

Vocea Rusiei: Cât de reală este o astfel de turnură geopolitică pentru un stat membru al Uniunii Europene?

Aleksandr Dughin: România se află în mod clar la periferia Uniunii Europene, în tabelul rangurilor ea se află mai jos decât asemenea state defavorizate precum Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda. Atitudinea faţă de români în Europa este una distorsionată, negativă. O întreagă naţiune este judecată după unele cazuri de corupţie. Este o situaţie ruşinoasă pentru o națiune care posedă o mare cultură ortodoxă!

Societatea românească este, de fapt, una dintre cele mai interesante, profunde, intelectuale şi spirituale societăţi europene apropiate nouă. Consider că integrarea României în spațiul eurasiatic ar putea avea loc sub semnul identităţii ortodoxe și culturale. În componenţa Comunităţii Euroasiatice, România va fi capabilă nu numai să-şi rezolve problemele economice şi teritoriale, dar şi, ceea ce e foarte esențial pentru identitatea națională, va fi primită cu bucurie, va tratată ca partener egal.

Vocea Rusiei: Este greu să ne imaginăm o asemenea evoluţie. Deocamdată, Bucureştiul dă dovadă de răceală faţă de Kremlin. România vede doar pericole în spatele oricărui cuvânt spus de polticienii ruşi. Care sunt şansele ca România să efectueze o întoarcere în direcţia spre EvrAzEs?

Aleksandr Dughin: A jucat un rol faptul că am fost mult timp separaţi de o a treia forță - atlantiștii. Ei încearcă să ne contrapună, să creeze o atmosferă de ostilitate. Dar toate acestea vor dispărea. Ne aşteaptă o întâlnire şi o nouă cunoaştere într-un spaţiu cultural comun.

Primii paşi se fac deja în această direcţie şi consider că un rol important îi revine anume elitei intelectuale, nu reprezentanţilor puterii şi politicienilor, căci numai elita intelectuală este capabilă să schimbe atmosfera, să creeze un climat de înţelegere reciprocă.

http://romanian.ruvr.ru/2013_07_05/Romania-Mare-Si-Moldova-in-componenta-EvrAzEs-Partea-a-II-a-2522/

Niciun comentariu:


Postări populare