31 ianuarie 2013

Big Brother vrea să știe dacă ești acasă și dacă ești treaz




"Smart-meters"-urile (contoarele inteligente) transmit valoarea consumului în timp real (24h/24h) pentru fiecare consumator în parte (casă/apartament).

Pe baza graficelor de consum, cineva din afara companiei de electricitate poate ști dacă ești acasă la un anumit moment, și dacă ești activ sau ești la somn.

Bineînțeles, datele se pot arhiva. A ieșit scandal în Marea Britanie și în SUA când s-a aflat că la acele date mai au acces și "alții".

Umblă zvonuri că undele prin care transmit informațiile ar fi cancerigene, dar la fel sunt și la telefoanele mobile (nu-s diferențe mari la valoarea frecvenței, a tipului de undă sau a puterii de emisie).

O altă inovație - consumatorul ar putea fi debranșat de la distanță la întârzierea plății facturii sau la depășirea repetată a puterii prevăzute în contract (suprasarcină).


Focus Energetic

 

 Contoare inteligente la electricitate


AT Kearney a finalizat studiul de fezabilitate privind implementarea în România a contoarelor inteligente pentru măsurarea consumului de energie, în cadrul unui program derulat de Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), informează firma de consultanţă, într-un comunicat de presă.

Contoarele inteligente (“smart meters”) sunt aparate avansate de măsură a consumului de energie (electricitate, gaze, căldură), care permit citirea de la distanţă a consumului, fără a fi nevoie ca un cititor al companiei de utilităţi să se deplaseze la consumatori. De asemenea, contoarele inteligente permit citirea consumului mult mai frecvent (o dată pe oră sau mai des) şi pot comunica datele cel puţin o dată pe zi, direct companiei de utilităţi.

Studiul de fezabilitate, elaborat de AT Kearney pentru BERD, a fost efectuat în colaborare cu jucători din pieţele de electricitate şi gaze, incluzând operatorii sistemelor de distribuţie şi furnizorii de energie.

Al treilea pachet legislativ al Uniunii Europene, aprobat în 2009, recomandă implementarea contoarelor inteligente pentru consumatorii de electricitate şi gaze. Pachetul legislativ precizează că, până în 2020, 80% dintre consumatorii de electricitate din fiecare stat membru al UE ar trebui să aibă un astfel de contor instalat, dacă o analiză economică (analiza cost-beneficiu, studiu de fezabilitate) demonstrează fezabilitatea acestei implementări.

Studiul de fezabilitate trebuia finalizat până în septembrie 2012 de către fiecare stat membru.

Cu privire la consumatorii de gaze naturale, pachetul legislativ nu oferă nicio ţintă, însă recomandă instalarea acestora şi pregătirea unui plan de implementare.

Recomandarea studiului pentru România a fost implementarea contoarelor inteligente pentru consumatorii de electricitate, iar, pentru cei de gaze, instalarea va fi opţională şi va rămâne la latitudinea companiilor de utilităţi (operatorilor de distribuţie) dispuşi să facă acest lucru.

Pentru consumatorii de căldură, instalarea de contoare inteligente nu este recomandată, întrucât o mare parte din beneficiile aduse de acestea ar putea fi realizate prin simpla instalare a unor contoare de măsurare a energiei în fiecare apartament.

Calendarul final de implementare în România va fi stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ţinând cont de recomandarea UE. [...]

*   *   *


Momeala e că având astfel de contoare "faci economii": 

Contoare inteligente (Smart metering)

Contoarele clasice au zilele numarate
 
Discutiile despre Smart Meter sunt din ce in ce mai vehiculate. Termenul “Smart Meter” reprezinta ca o forma generica pentru contoarele electronice care au o legatura de comunicatie. Conform acestei definitii, un contor electronic cu functionalitate de baza devine inteligent doar prin faptul ca poate comunica. Comunitatea tehnica percepe contorul inteligent ca ceva mai mult…Acest termen de piata, in spatele caruia exista numeroase abordari si scopuri.

Contoarele inteligente sau Smart Meters devin scopuri politice în cercurile europene și mondiale. Uniunea Europeană și diversele guverne construiesc programe de impulsionare a pietelor de energie si de pavare a drumului spre Smart Grid cu ajutorul unor investitii in Smart Meters”. Se doreste ca Smart Grid-ul sa inglobeze toate metodele de producere a energiei electrice – surse alternative (situri de panouri fotovoltaice, parcuri de eoliene, micro hidrocentrale, centrale combustibili alternative) si surse convetionale (combustibili fosili, surse nucleare, hidrocentrale). Inglobarea si centralizarea tuturor informatiilor provenite de la toate mediile de producere a curentului electric reprezinta o adevarata provocare pentru mediul IT si ar putea reprezenta un business care sa adauga foarte multi bani.

Punerea in funcţiune a reţelelor si contoarelor inteligente, care sa le ofere consumatorilor posibilitatea de a reduce consumul energetic si de a-si calcula economiile realizate reprezinta scopul principal declarat de Uniunea Europeana. Insa toate aceste activatiti implica costuri foarte mari de ordinul sutelor de miliarde de euro care in final se vor regasi in factura clientului final.

Iata ca Enel deja lanseaza initiative de instalare a contoarelor inteligente in Romania :: Enel instaleaza contoare inteligente

Care este opinia ta cu privirea la contoarele inteligente?

Esti dispus sa platesti pentru a-ti instala asemenea dispositive?



Niciun comentariu:


Postări populare